Dyspensery etykiet – co to takiego?

Dyspensery etykiet - co to takiego?

Każdy wyprodukowany towar musi mieć swoistą metryczkę zawierającą parametry techniczne produktu, jego przeznaczenie, a także wagę i nierzadko cenę. Ta metryczka to etykieta.

Etykieta to nie tylko informację o produkcie, to także wizytówka firmy. Im bardziej przejrzyste informacje umieszczone na etykiecie, tym większe dany towar wzbudza zainteresowanie u odbiorców.

Etykieta – informacje o produkcie

Z etykiety możemy dowiedzieć się wielu przydatnych rzeczy, poznać skład produktu, jego wartości odżywcze – jeżeli jest to produkt spożywczy, a także sprawdzić, czy dana firma – której logo musi być umieszczone w widocznym miejscu – ma dobre opinie w środowisku branżowym i u konsumentów. Dzięki etykiecie mamy pewność, że towar nie został „pokątnie” wyprodukowany, ale jest to produkt firmowy.

Podczas produkcji lub przetwarzania towarów spożywczych, na ich opakowaniach etykiety umieszcza się w dwojaki sposób:

  • poprzez nadrukowanie szczegółów bezpośrednio na opakowaniach przeważnie kartonowych lub papierowych, lub
  • oklejanie gotowymi etykietami opakowania innego rodzaju (szklane, plastikowe, blaszane) za pomocą dyspensera etykiet.

Czym jest dyspenser etykiet?

Jest to urządzenie mechaniczno- elektroniczne pozwalające na naklejenie etykiety za pomocą gotowych samoprzylepnych naklejek bądź gotowych pasków etykiet rozdzielanych i powlekanych klejem w momencie przytwierdzania do opakowania z gotowym produktem.
Dyspensery dzielimy na:

  • ręczne,
  • półautomatyczne,
  • automatyczne,
  • obsługujące samoprzylepne nalepki i etykiety wymagające powleczenia klejem.

Dyspensery z etykietami samoprzylepnymi

  • Ręczne – jak nazwa wskazuje – obsługiwane są przez operatora, który manualnie nanosi nalepki na opakowanie – stosowane są do etykietowania niewielkiej ilości produktów,
  • Półautomatyczne – pociągniecie za pierwszą etykietę powoduje włączenie się trybu automatycznego, z pomocą którego każda następna etykieta podawana jest automatycznie,
  • Automatyczne – używane są do oklejania gotowych wyrobów w trybie automatycznym, nadaje się do linii produkcyjnych.

Dyspensery z etykietami wymagającymi nałożenia kleju

Dyspensery ręczne to urządzenia w których obracająca się rolka z klejem ułatwia operatorowi czyste naniesienie substancji na gotową etykietkę,

  • dyspenser półautomatyczny samoczynnie powleka klejem przygotowaną etykietkę i tak przygotowaną podaje operatorowi,
  • dyspenser automatyczny wykonuje czynności tak jak półautomat, dodatkowo umieszcza etykietę na produkcie ustawionym na specjalnym podajniku.

Na skalę przemysłową stosuje się dyspensery automatyczne, które z zawrotną szybkością umieszczają przygotowaną etykietę na podstawionym przez taśmociąg produkcie. Na liniach produkcyjny można spotkać również dyspensery do etykiet termo transferowych oraz termicznych.

Dyspensery taśm pakowych

Oprócz obsługi etykiet, dyspensery używane są również do różnego rodzaju taśm samoprzylepnych oraz taśm z innym mocowaniem. W urządzeniach obsługiwanych ręcznie i półautomatycznie, długość rolki taśmy jest ściśle określona, po jej wyczerpaniu należy założyć nową. W dyspenserach automatycznych, kolejna rolka zakładana jest automatycznie przez końcówkę urządzenia. Zapas taśm jest uzupełniany na bieżąco.

Dyspensery, w zależności od zastosowania obsługują taśmy o różnych szerokościach – od bardzo wąskich po szerokie na kilkanaście centymetrów.

Więcej informacji o dyspenserach etykiet znajdziecie na stronie http://www.autojet.com.pl/PL-H647/dyspensery-podajniki-i-aplikatory-do-etykiet.html.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here